Sposób przygotowania:
Zupa krem z soczewicą
Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę.
Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą.
Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym.
Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody.
Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut.
Po tym czasie zupę blenderuję na krem.
Podaję z kleksami śmietanki i grzankami.
Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą.
Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym.
Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody.
Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut.
Po tym czasie zupę blenderuję na krem.
Podaję z kleksami śmietanki i grzankami.