bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Flaczki z kurczaczka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna zupka z kurczaka, doskonała alternatywa dla tych co nie lubią flaczków wołowych albo wieprzowych.

Flaczki z kurczaczka

Składniki:

Flaczki z kurczaczka

 

  • 1 kurczak ok. 1 kg
  • 2 litry wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • przyprawa do flaków`
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • odrobina chili
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Flaczki z kurczaczka

ETAP 1:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy podzielonego na kawałki kurczaka, dajemy marchewkę, pietruszkę i seler starte na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokrojone i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Jak kurczak się ugotuje, to go wyciągamy i skubiemy na drobne kawałki. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ostudzonym rosołem, wlewamy do zupy i mieszamy aż zupa zgęstnieje. Rozdrobnione mięso dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku przyprawą do flaków, pieprzem, solą, majerankiem, papryką i chili.

Zupa ma być dość pikantna, podajemy ją z pieczywem.