Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 419]

Kapuśniak z wkładką mięsną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jednogarnkowe bardzo syte rozgrzewające danie. Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i mięsem drobiowym.

Kapuśniak z wkładką mięsną

Składniki:

Kapuśniak z wkładką mięsną

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z wkładką mięsną

Przygotowanie wywaru mięsnego:

Kapuśniak z wkładką mięsną
Udka gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 min.

Udka myjemy i oczyszczamy . Przekładamy do garnka. Zalewamy 3 l wody , dodajemy liść laurowy,ziele angielskie, kminek ok. 1/4 łyżeczki, vegety do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie.

Przygotowanie warzyw:

Kapuśniak z wkładką mięsną
Umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podduszam cebulkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki a pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rozdrobnione warzywa ( oprócz cebuli ) wkładamy do garnka z udkami. Gotujemy razem aż warzywa będą miękkie.

Etap końcowy:

Kapuśniak z wkładką mięsną
Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku przyprawami

Ugotowane udka wyciągamy z zupy i studzimy. Następnie obieramy z kości.
Do zupy z warzywami dodajemy kiszoną kapustę. Gotujemy wszystko razem do miękkości. Następnie dodajemy podduszoną cebulę,przecier pomidorowy i kawałki mięsa z kurczaka. Gotujemy parę minut. Zagęszczamy zupę odrobiną zawiesiny z zimnej wody i mąki. Gotujemy 2-3 min doprawiając do smaku solą, maggi, czosnkiem,papryką, majerankiem i pieprzem. Posypujemy zieleniną. Podajemy gorący kapuśniak z dodatkiem ciemnego pieczywa.