Sposób przygotowania:
Kapuśniak z wkładką mięsnąPrzygotowanie wywaru mięsnego:
Udka myjemy i oczyszczamy . Przekładamy do garnka. Zalewamy 3 l wody , dodajemy liść laurowy,ziele angielskie, kminek ok. 1/4 łyżeczki, vegety do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie.
Przygotowanie warzyw:
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podduszam cebulkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki a pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rozdrobnione warzywa ( oprócz cebuli ) wkładamy do garnka z udkami. Gotujemy razem aż warzywa będą miękkie.
Etap końcowy:
Ugotowane udka wyciągamy z zupy i studzimy. Następnie obieramy z kości.
Do zupy z warzywami dodajemy kiszoną kapustę. Gotujemy wszystko razem do miękkości. Następnie dodajemy podduszoną cebulę,przecier pomidorowy i kawałki mięsa z kurczaka. Gotujemy parę minut. Zagęszczamy zupę odrobiną zawiesiny z zimnej wody i mąki. Gotujemy 2-3 min doprawiając do smaku solą, maggi, czosnkiem,papryką, majerankiem i pieprzem. Posypujemy zieleniną. Podajemy gorący kapuśniak z dodatkiem ciemnego pieczywa.