Sposób przygotowania:
Krem z dyni 2
Odważamy 1 kg dyni, usuwamy włóknisty miąższ i pestki - po czym kroimy ją w kostkę. Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z czosnkiem. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy imbir z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy dynię, posypujemy odrobiną curry, chwilkę smażymy i dolewamy bulionu. Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości dyni około kwadransa. Po ugotowaniu zupę studzimy, a następnie blenderujemy na gładki krem. Do zupy dodajemy śmietanę i szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość ponownie wstawiamy na ogień i podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia, aby śmietana się nie zważyła. Zupę wlewamy na talerz. Cebulę czerwoną kroimy w talarki i smażymy na chrupko na maśle. Szczypiorek siekamy. Zupę posypujemy usmażoną cebulą i szczypiorkiem.