Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem z dyni z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dynia to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez i zawierając to całe mnóstwo pożytecznych witamin jest na dodatek mało kaloryczne, dlatego sięgajmy po dynie właśnie teraz.

Krem z dyni z imbirem

Składniki:

Krem z dyni z imbirem

 

  • 1 nieduża dynia lub ½ dużej
  • 300 ml rosołu lub bulionu
  • ½ łyżeczki świeżego startego imbiru
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni z imbirem
Dynie kroimy na paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy aż dynia lekko się zazłoci i stanie się miękka czyli około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną dynię lekko studzimy, łyżką wybieramy miąższ dyni i miksujemy go na puree. Do rosołu lub bulionu dodajemy puree z dyni, doprawiamy solą, pieprzem i tartym imbirem, gotujemy około 10 minut, tak aby imbir uwolnił swój aromat. Krem nalewamy do miseczek, dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego lub śmietany i posiekaną pietruszką, podajemy od razu.

Tagi:

dynia