jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Krem z dyni z paluchem wieloziarnistym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pikantny krem dyniowy z razowym paluchem i sosem chili

Krem z dyni z paluchem wieloziarnistym

Składniki:

Krem z dyni z paluchem wieloziarnistym

 

  • ok 2kg miąższu dyni
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • sos sojowy jasny TaoTao do smaku
  • sos słodko - pikantny chili TaoTao do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 paluch wieloziarnisty
  • kwiaty ogórecznika do dekoracji (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Krem z dyni z paluchem wieloziarnistym
Pokrojony miąższ dyniowy zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Zmiksuj na krem, dopraw kurkumą, imbirem , gałką muszkatołową i sosem sojowym. Jeśli krem jest zbyt rzadki alubisz bardzo gęste zupy- możesz zagęścić go odrobiną mąki wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Paluch wieloziarnisty pokrój wzdłuż w paski, wytnij trochę miąższu bułki,(wysuszony wykorzystasz do innego dania, np mielonego) by powstał płaski paluszek - usmaż go jak grzankę na rozgrzanym na patelni maslena chrupiąco z obydwu stron. Podawaj krem dyniowy w miseczkach z paluszkami, udekoruj sosem chilli , kwiatami ogórecznika lub inną zieleniną.