Sposób przygotowania:
Krem z dyni z paluchem wieloziarnistym
Pokrojony miąższ dyniowy zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Zmiksuj na krem, dopraw kurkumą, imbirem , gałką muszkatołową i sosem sojowym. Jeśli krem jest zbyt rzadki alubisz bardzo gęste zupy- możesz zagęścić go odrobiną mąki wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Paluch wieloziarnisty pokrój wzdłuż w paski, wytnij trochę miąższu bułki,(wysuszony wykorzystasz do innego dania, np mielonego) by powstał płaski paluszek - usmaż go jak grzankę na rozgrzanym na patelni maslena chrupiąco z obydwu stron. Podawaj krem dyniowy w miseczkach z paluszkami, udekoruj sosem chilli , kwiatami ogórecznika lub inną zieleniną.
Ania Hosz
jaNina
Ogórecznik to bardzo zdrowa i smaczna roślina :)
jaNina
Ania Hosz