kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa krem z dyni z imbirem i suszoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, pożywna zupa z dyni i marchewki, selera i ziemniaków zagęszczona śmietanka i posypana suszoną cebulką. Rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru.

Zupa krem z dyni z imbirem i suszoną cebulką

Składniki:

Zupa krem z dyni z imbirem i suszoną cebulką

 

  • 1x Dynia kostka Hortex Pierś z kurczaka (połowa)

  • 1,5-2 l wody

  • 4 marchewki

  • 1 pietruszka

  • Kawałek selera
  • parę plasterków pora

  • 1 cebula
  • dynia mrożona Hortexu 450g
  • Kawałek imbiru świeżego,
  • Sól, pieprz
  • Śmietana 12%

  • Suszona cebulka

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni z imbirem i suszoną cebulką
Warzywa i cebulę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, plasterki, jak kto woli. Mięso zalewamy wodą i gotujemy. Dorzucamy warzywa i cebulę. gotujemy na małym ogniu Imbir tarkujemy i dodajemy do zupy. Po 15 minutach dodajemy dynię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy pierś, siekamy dość drobno i wrzucamy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Podajemy z kleksem śmietanki i suszoną cebulką.