Sposób przygotowania:
Krem z dyni z pieczarkami
Obraną i oczyszczoną z nasion dynię kroję w dużą kostkę, przekładam do garnka, dodaję pół litra bulionu i gotuję do miękkości. Na patelnię wlewam oliwę i smażę plastry boczku, następnie dodaję pokrojoną cebulę i razem smażę, aż boczek i cebula będą rumiane. Zawartość patelni przekładam do garnka z dynią, wlewam pozostały bulion. Dodaję starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję. Zdejmuję garnek z ognia, wyjmuję plastry boczku, odkładam je na bok, bo nie będą mi już potrzebne. Zupę doprawiam solą, czerwonym pieprzem, ostrą papryką. Zupę miksuję blenderem na gładki krem. Na suchej i rozgrzanej patelni smażę pokrojone na plasterki pieczarki. Zupę podaję z plasterkami smażonych pieczarek i posypaną świeżą kolendrą i czerwonym pieprzem.
Sarenka
kołczu
Tit
anemon
jaNina