edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krem z kalafiora z imbirem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Gęsta, rozgrzewająca zupa, w sam raz na niepogodę. Dodatek kiełków rzodkiewki daje tak modne ostatnio, "chrupnięcie". Mnie smakowało, ale mąż marudził, że coś mu się plącze między zębami :D

Krem z kalafiora z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z kalafiora z imbirem

 

 

Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora z imbirem
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pora opłukać, pokroić w kosteczkę. Czosnek i kawałek imbiru obrać, posiekać. Kalafiora dokładnie opłukać, podzielić na różyczki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pora, lekko zeszklić, dodać ziemniaki, czosnek i imbir, przesmażyć. Dodać kalafiora, zalać wodą tak, żeby był tylko troszkę przykryty, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Lekko przestudzić, zmiksować. Podgrzać ponownie i doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Krem podawać przybrany kiełkami rzodkiewki i oprószony sproszkowaną papryką.
Krem z kalafiora z imbirem
Skłądniki potrzebne do przygotowania zypy.
Krem z kalafiora z imbirem
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pora, lekko zeszklić, dodać ziemniaki, czosnek i imbir, przesmażyć.
Krem z kalafiora z imbirem
Dodać kalafiora, zalać wodą tak, żeby był tylko troszkę przykryty.
Krem z kalafiora z imbirem
Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Tagi:

kalafior