Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Zupa krem z kalafiora wg Edyta2002

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kalafior daje wielkie możliwości...

Zupa krem z kalafiora wg 	Edyta2002

Składniki:

Zupa krem z kalafiora wg Edyta2002

 

  • 1 kalafior
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por (biala część)
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 lyżki masla
  • 2 lyżki oleju
  • szczypta galki muszkatolowje
  • szczypta imbiru
  • 1 duży serek topiony (100g)
  • 2 lyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, bialy pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalafiora wg Edyta2002
Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. W garnku (najlepiej o grubym dnie) rozgrzać maslo i olej, wlóż por, seler i pietruszkę, posypać imbirem, galką muszatolową, solą i pieprzem. Smaż 5-7 minut. Wlej mleko i bulion, a kiedy się zagotuje , dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na malym ogniu ok.30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na malym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści gotuj 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Przed podaniem zupę posypać szczypiorkiem. Można podawać z grzankami.

Tagi:

kalafior