madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Krem z melona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatna orzeźwiająca pianka

Krem z melona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z melona

 

Sposób przygotowania:

Krem z melona
Melona wydrążamy z pestek i odcinamy skórkę. 220 gram melona miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz otartą skórką, a także suszonymi listkami mięty. Resztę melona kroimy w kostkę i układamy w pucharkach. Jaja ubijamy i cały czas ubijając wlewamy gorący syrop przygotowany wcześniej (w garnku cukier gotujemy z 40 ml wody). Żelatynę rozpuszczamy w 20 ml wody i dodajemy razem z melonową pulpą do ubitych jaj, Wszystko razem mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do pucharków na pokrojonego melona, ja wykorzystałam też powstałą miseczkę po wydrążeniu melona i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Po zastygnięciu dekorujemy dowolnymi owocami.
Krem z melona
Pozostały melon kroimy w kosteczkę i wkładamy do pucharków
Krem z melona
Jajka ubijamy mikserem, zalewając syropem
Krem z melona
Gotujemy słodki syrop z cukru i 40 ml wody
Krem z melona
Miąższ z melona miksujemy z sokiem i skórką z cytryny oraz miętą

Tagi:

jajko jajka