Sposób przygotowania:
Krem z papryki.
Papryki opłukać pod kranem z bieżącą wodą, przekroić i oczyścić z nasion oraz ogonków. Czuszkę zaś naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i posiekać drobno. Piekarnik nagrzać do 180 st.C, blachę polać dwiema lub trzema łyżkami oleju i ułożyć na niej połówki jarzyn.Wstawić na 45 min. do piekarnika, aby skórka na papryce zbrązowiała. Blachę wyjąć,a papryki przełożyć do woreczka foliowego, aby ostygły i skórkę można było zdjąć rękoma. Wodę zagotować lekko i rozpuścić w niej kostki bulionowe warzywne. Rozmieszać, podgotowując bulion na małym ogniu. Następnie zestawić garnek na bok i przestudzić. Z papryk delikatnie zdejmować skórki, a miąższ włożyć do przestygłego bulionu i blenderem rozmieszać, trzymając mieszadło na samym dnie garnka. Potem przecedzić zupę-krem przez sitko do drugiego garnka, przecierając pałką miąższ na pulpę. Doprawić solą, ale niedużo, próbując przedtem, czy bulion nie jest za słony. Podawać od razu w filiżankach do zup na gęsto z kleksem kremówki, posypać odrobiną posiekanej czuszki i listkami świeżej bazylii.