Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Zupa pomidorowo - paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Odmiana od zwykłej pomidorowej. Papryka nadaje zupie nieco pikantności. Zupę możemy podać z ryżem, makaronem lub grzankami.

Zupa pomidorowo - paprykowa

Składniki:

Zupa pomidorowo - paprykowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo - paprykowa

Przygotowanie bulionu

Zupa pomidorowo - paprykowa
Przygotowujemy bulion - ja przygotowałam drobiowy

Mięso i warzywa na bulion myjemy. Marchewki i korzeń pietruszki obieramy.

Mięso wkładamy na dno garnka, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty i czubatą łyżeczkę soli.

Podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przelewamy przez sito.

Przygotowanie warzyw

Zupa pomidorowo - paprykowa
Pomidory parzymy, ściągamy skórki, miąższ kroimy w kostkę

Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórki. Miąższ kroimy w kostkę.

Przygotowanie warzyw - c.d.

Zupa pomidorowo - paprykowa
Paprykę, podobnie jak cebulę, kroimy w kostkę

Papryki i cebulę kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i paprykę do miękkości. Dodajemy pomidory (miąższ i sok) i smażymy razem. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki z bulionu.

ETAP 4:

Zupa pomidorowo - paprykowa
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą zupę

Warzywa zalewamy bulionem. Podgrzewamy razem kilkanaście minut - do zagotowania na dużym ogniu, następnie na małym ogniu.

Całość blendujemy. Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z ulubionymi dodatkami - może to być ryż, makaron lub grzanki.

Zupę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

zupa krem zupa