Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowo - paprykowaPrzygotowanie bulionu
Mięso i warzywa na bulion myjemy. Marchewki i korzeń pietruszki obieramy.
Mięso wkładamy na dno garnka, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty i czubatą łyżeczkę soli.
Podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przelewamy przez sito.
Przygotowanie warzyw
Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórki. Miąższ kroimy w kostkę.
Przygotowanie warzyw - c.d.
Papryki i cebulę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i paprykę do miękkości. Dodajemy pomidory (miąższ i sok) i smażymy razem. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki z bulionu.
ETAP 4:
Warzywa zalewamy bulionem. Podgrzewamy razem kilkanaście minut - do zagotowania na dużym ogniu, następnie na małym ogniu.
Całość blendujemy. Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z ulubionymi dodatkami - może to być ryż, makaron lub grzanki.
Zupę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.