kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem z pieczonego selera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gęsta zupa-krem z pieczonego selera jest idealnym zimowym posiłkiem. Dodatek posiekanych migdałów pozwala uzyskać ciekawy kontrast konsystencji.

 Krem z pieczonego selera

Składniki:

Krem z pieczonego selera

 

  • 2 duże selery (około 1,4kg)
  • biała część z dwóch porów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
  • oliwa z oliwek
  • sól ziołowa, czarny pieprz, majeranek, chili
  • do dekoracji:
  • posiekane migdały lub płatki migdałów
  • koperek
  • oliwa czosnkowa

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonego selera
Seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1cmx1cm. wykładamy na blachę nasmarowana oliwą z oliwek, posypujemy majerankiem, sola ziołową i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 20 minut w 210 stopnic C. Na maśle klarowanym szklimy posiekane w półksiężyce pory. Gdy będą miękkie dolewamy bulion lub rosół oraz seler i gotujemy około 10 minut (do całkowitego zmięknięcia selera). Warzywa miksujemy blenderem na gładka masę. Doprawiamy do smaku. Serwujemy polane oliwą aromatyzowaną czosnkiem i posypane posiekanymi migdałami. 

Tagi:

seler