barka

barka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Krem z selera z boczkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zima jest idealną porą roku na przygotowywanie wszelkiego rodzaju zup - kremów. Ten z selera jest sycący i delikatny w smaku. Polecam szczególnie z dodatkiem słodkiej śmietanki i chrupiącego boczku.

Krem z selera z boczkiem i cebulką

Składniki:

Krem z selera z boczkiem i cebulką

 

  • bulion drobiowy (2 - 2,5 litra)
  • duży seler (ok.90 dag)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • kubeczek śmietanki 30% (200 g)
  • duża cebula
  • 20 dag boczku surowego wędzonego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Krem z selera z boczkiem i cebulką
Selera i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na maśle przez około 20 minut. Następnie zalewamy bulionem (ok. 2 l.) i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę blenderujemy na krem (sprawdzamy konsystencję - jeśli jest zbyt gęsta - dolewamy pozostały bulion). Dodajemy śmietankę, sól, pieprz i ponownie zagotowujemy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przetapiamy na patelni, aż się zrumienią. Dodajemy do zupy.

Tagi:

seler