alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Krem z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodki, gęsty krem z wanilią

Krem z wanilią

Składniki:

Krem z wanilią

 

Sposób przygotowania:

Krem z wanilią
Do mleka włożyć laskę waniliową. Zagotować. Po czym wyjąć. Ubić żółtka z cukrem. Nie przerywając ubijania, wlewać ciepłe mleko. Zagotować wodę. Włożyć naczynie z ubijanymi żółtkami do tej wody. Ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyjąć z wrzątku. W czterech łyżkach wody rozpuścić żelatynę. Zagotować i ostudzić. Dodać do kremu. Śmietanę ubić. Dodać do kremu. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy. Poczekać, aż dobrze zastygnie. Po czym znowu naczynie z kremem wstawić do wrzątku, i po pół minuty wyjąć krem z formy.