Sposób przygotowania:
Krem ze szpinaku z chipsem z boczku
Do garnka wlewamy rosół lub bulion. Do rosołu dodajemy obraną i przekrojoną na 4 części marchewkę i gotujemy 10 minut. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i połówkę cebuli. Gotujemy wszystko około 15 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Do wywaru dodajemy opłukane liście szpinaku , ząbek czosnku i sok z cytryny – gotujemy 2 minuty. Zupę blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 15 minut – zupa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany., Boczek kroimy w paski i smażymy go na patelni około 5-7 minut aż stanie się chrupiący. Zupę wlewamy na talerz, posypujemy chrupiącymi chipsami z boczku i serwujemy gorącą .
smokii