Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem ziemniaczano-chrzanowy z chipsami z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prosty, pyszny i rozgrzewający krem chrzanowy z ziemniakami na bazie rosołu z chrupiącymi chipsami z boczku to bardzo smaczna propozycja nie tylko na jesienny obiad :)

Krem ziemniaczano-chrzanowy z chipsami z boczku

Składniki:

Krem ziemniaczano-chrzanowy z chipsami z boczku

 

  • 750 ml rosołu lub bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 6 ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoiczek chrzanu (można mniej w zależności od upodobań )
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12 lub 30 %
  • Sól, pieprz
  • 150 gram wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Krem ziemniaczano-chrzanowy z chipsami z boczku
Do garnka wlewamy rosół lub bulion, dodajemy do niego opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbek czosnku – gotujemy 20 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie zupę wyłączamy i odstawiamy na chwilę aby trochę przestygła.

Do zupy dodajemy chrzan – mieszamy i blendujemy wszystko na jednolity, gładki krem. Zupę z powrotem podgrzewamy, dodajemy do niego śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Boczek kroimy paski lub kostkę i wysmażamy go na patelni na chrupko około 3-5 minut. Zupę serwujemy gorącą z chrupiącymi chipsami z boczku.

Smacznego.

Tagi:

ziemniaki