agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kremowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kremowa pokusa - kremowy i pyszny w smaku torcik

Kremowa pokusa

Składniki:

Kremowa pokusa

 

  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 kostki masła (20+10 dag)
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szkl. słodkiej śmietanki (30%)
  • 2 opakowania zagęstnika (śmietanfix)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • koraliki z masy cukrowej 1 opakowanie
  • róże i listki dekoracyjne 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Kremowa pokusa
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jaja sparzyć wrzącą wodą i w całości wbić do miski i ubić je z szczyptą soli i z cukrem na jednolitą, puszystą i kremową masę, przesiać mąkę na drobnym sicie, następnie wmieszać delikatnie drewnianą łyżką mąkę tortową, dodać proszek do pieczenia a następnie wyłożyć okrągłą tortownice o średnicy 28 cm papierem do pieczenia. Piec biszkopt gorącym piekarniku w temperaturze około 180-190 stopni C przez pół godziny. Biszkopt powinien uzyskać złoty kolor, a następnie biszkopt wyjąc, ostudzić i przekroić go na dwie części. W dalszej kolejności należy wykonać masę kokosową, w tym celu w misce należy połączyć 1,5 szklanki mleka , do tego należy dodać wiórki kokosowe oraz mąkę krupczatkę. Pozostałą część mleka należy wlać do rondelka szerokiego i zagotować. Wcześniej połączone mleko z wiórkami i krupczatką należy połączyć z zagotowanym mlekiem. W dalszym ciągu gotować na palniku, gotując masę na wolnym ogniu do momentu aż masa zmieni konsystencję i zgęstnieje. Zdjąć masę z palnika i przestudzić w kąpieli wodnej.Masło z temperatury pokojowej zmiksować na puszystą i jednolitą masę i do masła dodać masę kokosową ostudzoną. W dalszym ciągu miksować. W dalszej kolejności uzyskaną masę należy nakładać na przekrojone biszkopty i rozsmarowywać dokładnie. Boki w torcie również wysmarować powstałą masą kokosową. W dalszej kolejności należy schłodzoną śmietankę ubijać z śmietanfixem oraz cukrem pudrem do momentu , aż powstanie gęsta , puszysta masa. Wyłożyć masę na wierzch tortu, rozsmarować równomiernie, resztę masy nałożyć do szprycy i dekorować wedle uznania tort. Wyłożyć gotowe elementy dekoracyjne, różyczki, listki i posypać koralikami z masy cukrowej. Na koniec wykonać napis z polewy czekoladowej. Schłodzić tort przed podaniem.