agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kremowa pokusa 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rewelacyjny deser na każdą okazję

Kremowa pokusa 3

Składniki:

Kremowa pokusa 3

 

  • jajka 4 szt
  • sól 1 szczypta
  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietanka 30% kremowa 1 litr
  • cukier puder 4 łyżki
  • fix do śmietany 3 sztuki
  • woda 1/4 szklanki
  • truskawki 50 dkg
  • koraliki i kwiatuszki z macy cukrowej 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Kremowa pokusa 3
Przygotować składniki niezbędne, z jaj żółtka oddzielić od białek, białka należy włożyć do wysokiego naczynia i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier. Miksować i kolejno dodać żółtka, nie przerywając ubijania. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać, dodać proszek do pieczenia i dodać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Okrągła tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy. Piec w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 50 minut, biszkopt ostudzić, przekroić na połowę. Schłodzić śmietankę 30% kremówkę, wsypać do niej cukier puder i ubić całość na sztywną masę o delikatnej konsystencji, wsypać fixy do śmietany i dalej miksować. Należy podzielić na pół śmietanową masę, jedna część rozprowadzić równomiernie ja jednym blacie biszkopta, następnie pokroić drobniutko truskawki i wyłożyć je na śmietanę ubitą, kilka zostawić do dekoracji. Drugą część śmietany wyłożyć na wierzch biszkopta oraz na jego boki, równomiernie rozsmarować, posypać wierzch kolorowymi koralikami oraz małe kwiatuszki z masy cukrowej i wyłożyć truskawki.

Tagi:

jajko jajka