reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kremowa zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kremowa zupa cebulowa po naszemu, prawie po staropolsku. Prawie, bo z serkiem topionym, który zastępuje śmietanę

Kremowa zupa cebulowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremowa zupa cebulowa

 

  • 5 szt. cebulki średniej lub większej.

 

  • 2 litry bulionu, wywaru z warzyw lub 3 rosołki

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • duży serek topiony

 

 

  • dodatkowo

 

  • żółty se do posypania

 

  • bagietka lub bułka

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa cebulowa
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju i maśle. Podsmażamy na bardzo małym ogniu, często mieszając tak długo aż cebula zbrązowieje, ale nie może się przypalić ( u mnie trwa to około 30 minut). Gdy mamy już cebulę gotową zalewamy ją połową wywaru/ bulionu, dodajemy serek topiony i gotujemy przez następne 30 minut. Miksujemy na gładko- ja przecieram ją dodatkowo przez sito. Wlewamy resztę bulionu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem Bagietkę kroimy na plastry centymetrowe obsmażamy na maśle i posypujemy żółtym serem. Krem podajemy posypany żółtym serem i z grzankami Smacznego!!
Kremowa zupa cebulowa
Podsmażamy na bardzo małym ogniu, często mieszając tak długo aż cebula zbrązowieje Etap 1

Tagi:

cebula