Sposób przygotowania:
Kremowa zupa chlebowaETAP 1:
W garnku rozgrzać olej, dodać gruby plaster boczku i przez chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę i razem wszystko smażyć, aż cebula będzie miękka, ale bez rumienienia jej.
ETAP 2:
Boczek wyjąć i odłożyć na bok, włożyć do garnka połamany na mniejsze kawałki suchy chleb /może być mieszany, jasny i ciemny/, wlać bulion i zagotować. Zupę gotować na wolnym ogniu, aż chleb będzie miękki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem. Wlać do zupy śmietanę kremówkę i jeśli to konieczne, to jeszcze raz zupę doprawić do smaku. Smażony boczek pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.
Magdalena88
SylaUla
niezły kąsek
anemon