SUPERPRZEPIS

Kremowa zupa chlebowa

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Kremowa zupa chlebowa

Pomysł na wykorzystanie domowego czerstwego chleba na zakwasie, którego nikt nie lubi wyrzucać. Zupa jest tania, bardzo smaczna i bardzo pożywna.

Składniki:

Kremowa zupa chlebowa

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa chlebowa

ETAP 1:

Kremowa zupa chlebowa
W garnku usmażyć boczek z pokrojoną cebulą.

W garnku rozgrzać olej, dodać gruby plaster boczku i przez chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę i razem wszystko smażyć, aż cebula będzie miękka, ale bez rumienienia jej.

ETAP 2:

Kremowa zupa chlebowa
Suchy chleb na zakwasie najlepiej domowy.

Boczek wyjąć i odłożyć na bok, włożyć do garnka połamany na mniejsze kawałki suchy chleb /może być mieszany, jasny i ciemny/, wlać bulion i zagotować. Zupę gotować na wolnym ogniu, aż chleb będzie miękki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.

Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem. Wlać do zupy śmietanę kremówkę i jeśli to konieczne, to jeszcze raz zupę doprawić do smaku. Smażony boczek pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.


Tagi:

zupa krem zupa