eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Wodzionka z bratkartoflami Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna śląska zupa z czerstwego chleba z dodatkiem smażonych ziemniaków.

Wodzionka z bratkartoflami Eli

Składniki:

Wodzionka z bratkartoflami Eli

 

  • wodzionka:
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka smalcu
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • wrząca woda

 

  • bratkartofle:
  • 6 kartofli (ziemniaków) ugotowanych poprzedniego dnia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 cebulki dymki (szczypior)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wodzionka z bratkartoflami Eli
Kartofle pokroić w plastry,cebulę posiekać.Na patelni roztopić smalec,dodać cebulę i przesmażyć.Do cebuli dodać kartofle,oprószyć pieprzem i smażyć na złoto.Szczypior pokroić i dodać pod koniec smażenia. Chleb pokroić w kostkę i włożyć do talerza.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Do chleba dodać smalec,czosnek,zalać wrzątkiem.Wodzionkę doprawić solą,pieprzem i maggi. Bratkartofle podawać na osobnym talerzu.Smacznego!

Tagi:

chleb