Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Polewka chlebowa Buleńki :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie mam pojęcia z jakich regionów Polski zupa ta pochodzi i czy to przepis na post , czy ,,Bieda zupka „. Jakoś tak zakorzenił się w domu

Polewka chlebowa Buleńki :

Składniki:

Polewka chlebowa Buleńki :

 

  • 6-8 kromek pszennego chleba ( może być czerstwy )
  • 3 cebule
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • kminek mielony
  • kminek nie mielony
  • pieprz mielony
  • sól
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 żółtka
  • 8 plastrów białego sera
  • 1 litr wywaru warzywnego ( lub 2 kostki bulionu warzywnego Knorra
  • i woda
  • ½ pęczka usiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Polewka chlebowa Buleńki :
Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie . W garnek wrzucić pokrojony chleb, czosnek i usmażoną cebulę . Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut . Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą , pieprzem , mielonym kminkiem . Dodać masło , śmietankę . Zagotować . Podawać kładąc na nalaną zupę pokrojony w kostkę biały ser , żółtko , posypując kminkiem i szczypiorkiem .
W wersji nie postnej można gotować zupę na bulionie wołowym , będzie smaczniejsza ( lub używając kostek bulionu wołowego Knorra ).

Tagi:

sery chleb ser