Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa z selera naciowego z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna lekka zupka z selera naciowego. To dobra forma przemycenia nielubianych warzyw rodzinie, wszystkim smakowało.

Zupa z selera naciowego z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z selera naciowego z ryżem

 

  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek pora
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g ryżu parboiled
  • Sól i biały pieprz do smaku
  • Koperek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zupa z selera naciowego z ryżem
Pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałki. Pora oczyścić i posiekać. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować. Seler naciowy umyć, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać mleko, zmiksować blenderem na krem. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Wrzucić do zupy. Gotować 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na talerze, nalać zupy i posypać koperkiem.
Zupa z selera naciowego z ryżem
Pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałki. Pora oczyścić i posiekać. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować.
Zupa z selera naciowego z ryżem
Seler naciowy umyć, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Gotować do miękkości warzyw.
Zupa z selera naciowego z ryżem
Następnie wlać mleko, zmiksować blenderem na krem.
Zupa z selera naciowego z ryżem
Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Wrzucić do zupy. Gotować 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tagi:

ryż seler