p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kremowa zupa kurkowa z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co prawda sezon grzybów jest zaczęty, ale ja proponuje zupę z kurek suszonych

Kremowa zupa kurkowa z koperkiem

Składniki:

Kremowa zupa kurkowa z koperkiem

 

  • 25 dag kurek suszonych,
  • 1 szt duży kartofel,
  • 2 szt. marchewki,
  • 1/4 szt. selera,
  • 1 kostka bulionu grzybowego KUCHAREK,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 1 łyżka srobii kukurydzianej,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki koperku

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa kurkowa z koperkiem
Suszone kurki moczymy w gorącej wodzie, zostawiamy aby nabrały objętości. Zagotowujemy w tej samej wodzie co sie moczyły, dodajemy kostkę bulionu grzybowego Kucharek, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Obieramy warzywa i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy do kurek, gotujemy 10 minut, dodajemy 2 łyżki koperku, sól i pieprz do smaku, niech sobie pyrka na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. 1 łyżkę skrobii rozprowadzamy z mlekiem i dodajemy do zmiksowanej masy i zagotowujemy aż zgęstnieje. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Podajemy z bułkami zapiekanymi z żółtym serem.