Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kremowa zupa z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kremowe zupy z sezonowych warzyw goszczą na naszym stole przez cały rok, ale najsmaczniejsze są te wiosenne...

Kremowa zupa z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremowa zupa z cukinii

 

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 1 spora cebula
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • pęczek tymianku
  • łyżka oleju
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • gęsty jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z cukinii
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, a gdy cebula się zeszkli to dorzucamy obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w kostkę cukinię.

Całość podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy bulionem (bulion powinien tylko przykryć warzywa). Dorzucamy 3 gałązki tymianku i gotujemy przez ok 20 minut.

Wyjmujemy gałązki tymianku, z reszty tymianku obrywamy listki i dorzucamy do zupy.

Za pomocą blendera miksujemy na gładki krem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nalewamy do talerzy i podajemy gęstym jogurtem naturalnym.
Kremowa zupa z cukinii
Jak dodamy za dużo bulionu to zupa będzie zbyt rzadka

Tagi:

cukinia