ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Kremowa cukiniowa z miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna letnia zupa z cukinii,można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło

Kremowa cukiniowa z miętą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa cukiniowa z miętą

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowa cukiniowa z miętą
Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy w garnku na oliwie. Cukinię kroimy w kostkę (ze skórką). Ziemniaka obieramy i też koimy w kostkę i po ok. 5 min. dodajemy do garnka z cebulą. Dodajemy masło i podsmażamy kolejne 5 min. mieszając co jakiś czas. Przygotowany wcześniej bulion wlewamy do garnka z warzywami i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy posiekaną miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Następnie jogurt mieszamy w osobnym kubeczku z odrobiną zupy i przelewamy stopniowo z powrotem do garnka . Dodajemy sól i pieprz i całość zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Podawać z grzankami własnej roboty lub kupnymi. Smacznego :)
Kremowa cukiniowa z miętą
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
Kremowa cukiniowa z miętą
jak warzywa będą miękkie dodajemy mąkę i jogurt
Kremowa cukiniowa z miętą
Miksujemy na gładki krem przy pomocy blendera
Kremowa cukiniowa z miętą
zupa gotowa, rozlewamy na talerze i dodajemy grzanki

Tagi:

cukinia