missMarietta

missMarietta

Kucharz
[Przepisów: 10]

kremowe jajka z pastą curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszny sosik z pasty curry, którego ostrość złagodzą sympatycznie ryż i jajka.

kremowe jajka z pastą curry

Składniki:

kremowe jajka z pastą curry

 

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka pasty z curry
  • 400 g pomidorów z sokiem pomidorowym z puszki
  • 4 jajka (ale ilość wg uznania)
  • mała puszeczka groszku (dodawać bez wody)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 torebka ryżu

Sposób przygotowania:

kremowe jajka z pastą curry
Cebulkę pokroić w kosteczkę i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 minut. Dodać pastę curry i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wrzucić pomidory wraz z sokiem, posolić, można dodać troszkę oregano. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut, Do mieszaniny dodać groszek oraz jogurt i gotować na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. W tym samym czasie ugotować jajka przez 8 minut - a następnie przekroić je na połówki. Podawać z ugotowanym ryżem.