BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Risotto pieczarkowe zapiekane w paprykach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne risotto z pieczarkami w pysznie zapiekanych paprykach . Risotto smakuje wybornie,papryki są miękkie wprost się rozpadają w ustach, góra smacznie zapieczona. Po prostu pyszne.

Risotto pieczarkowe zapiekane w paprykach

Składniki:

Risotto pieczarkowe zapiekane w paprykach

 

  • Papryka żółta 1 szt,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • cebulka zielona 1 pęczek,
  • pieczarki około 200 g,
  • masło 20 g,
  • ryż 125 g,
  • kostka bulionowa,
  • woda zimna 300 ml,
  • ser żółty - starty około 100 g,

Sposób przygotowania:

Risotto pieczarkowe zapiekane w paprykach
Cebulkę ze szczypiorkiem umyć, pokroić w prążki, pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać masło, cebule , pieczarki oraz ryż.

Poddusić ciągle mieszając, dodać około 250 - 300 ml. wody. 

Dodać kostkę bulionową, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 25 minut,dodając puszkę pokrojonych odsączonych z zalewy pomidorów. 

Papryki umyć, oczyści z nasionek, przekroić na pół.

Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem włożyć niewielką część risotta.

Do reszty risotta dodać starty ser i napełnić papryki.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 150 - 160 stopni ( termoobieg ) i zapiekać do miękkości papryk. 

W razie konieczności naczynie zakryci papierem do pieczenia lub folią spożywczą.