Sposób przygotowania:
Risotto pieczarkowe zapiekane w paprykach
Cebulkę ze szczypiorkiem umyć, pokroić w prążki, pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło, cebule , pieczarki oraz ryż.
Poddusić ciągle mieszając, dodać około 250 - 300 ml. wody.
Dodać kostkę bulionową, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 25 minut,dodając puszkę pokrojonych odsączonych z zalewy pomidorów.
Papryki umyć, oczyści z nasionek, przekroić na pół.
Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem włożyć niewielką część risotta.
Do reszty risotta dodać starty ser i napełnić papryki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 150 - 160 stopni ( termoobieg ) i zapiekać do miękkości papryk.
W razie konieczności naczynie zakryci papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło, cebule , pieczarki oraz ryż.
Poddusić ciągle mieszając, dodać około 250 - 300 ml. wody.
Dodać kostkę bulionową, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 25 minut,dodając puszkę pokrojonych odsączonych z zalewy pomidorów.
Papryki umyć, oczyści z nasionek, przekroić na pół.
Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem włożyć niewielką część risotta.
Do reszty risotta dodać starty ser i napełnić papryki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 150 - 160 stopni ( termoobieg ) i zapiekać do miękkości papryk.
W razie konieczności naczynie zakryci papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
gusia1000