reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Leczo z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowo jesienne pyszne danie z dynią Hokkaido, ale można ją zastąpić zwykłą, tylko trzeba obrać skórkę.

Leczo z dyni

Składniki:

Leczo z dyni

 

  • 1,5 kg dyni
  • 4 dość duże pomidory
  • 4 papryki ( mogą być kolorowe)
  • 1 duża cebula
  • 500ml koncentratu bulionu drobiowego
  • 3 szklanki wody
  • 500g cienkiej kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki lub chili ( można więcej)
  • garść ziół ( u mnie wymieszane oregano, tymianek i bazylia)

Sposób przygotowania:

Leczo z dyni

przygotowanie

Leczo z dyni
dynię pokroiłam w kostke ok 1,5 cm na 1,5

Dynię myjemy i kroimy w niewielką kostkę- dzielimy na pół, jedna połowę podlewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości - miksujemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Paprykę myjemy, czyścimy z nasion i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo jak boczek, a wędliny w półplasterki.

duszenie

Leczo z dyni
warzywa kroimy tak jak lubimy np cebulę można pokrić w piórka

W dużym garnku smażymy boczek, tak żeby wytopić jak najwięcej tłuszczu, dodajemy wędlinę i chwilę razem smażymy- przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy paprykę i chwilę razem smażymy. Dokładamy drugą połowę dyni i pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła,przyprawy i wlewamy wodę i bulion.

Gotujemy razem przez 10 minut.

Łączenie

Leczo z dyni
zioła, najlepiej ulubione, dodajemy na kilka minut przed końcem gotowania

Do garnka przekładamy zmiksowaną dynie i wędlinę, dodajemy zioła i gotujemy do miękkości dyni, ale pilnujemy żeby sie nie rozgotowała i była lekko chrupiąca ( dopasowujecie do siebie)

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego