Sposób przygotowania:
Leczo z dyniprzygotowanie
Dynię myjemy i kroimy w niewielką kostkę- dzielimy na pół, jedna połowę podlewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości - miksujemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Paprykę myjemy, czyścimy z nasion i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo jak boczek, a wędliny w półplasterki.
duszenie
W dużym garnku smażymy boczek, tak żeby wytopić jak najwięcej tłuszczu, dodajemy wędlinę i chwilę razem smażymy- przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę, dodajemy paprykę i chwilę razem smażymy. Dokładamy drugą połowę dyni i pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła,przyprawy i wlewamy wodę i bulion.
Gotujemy razem przez 10 minut.
Łączenie
Do garnka przekładamy zmiksowaną dynie i wędlinę, dodajemy zioła i gotujemy do miękkości dyni, ale pilnujemy żeby sie nie rozgotowała i była lekko chrupiąca ( dopasowujecie do siebie)
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego