Sposób przygotowania:
Kremówka Kardynalska Siostry Marii
Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy żółtka 4 jaj od białek. Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia. Dwa całe jajka i 4 żółtka ubijamy dokładnie robotem. Ciągle miksując, dodajemy porcjami 7 dag zwykłego cukru, a następnie, gdy masa będzie już puszysta, po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy bezę: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, wsypujemy po łyżce pozostałego zwykłego cukru. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto biszkoptowe, a na nim bezę. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia. Przełożenie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec kawę, cukier puder i i usztywniacz do śmietany. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Kroimy na 3 równe prostokąty. Układamy kawałek ciasta na paterze, smarujemy od strony bezy 1/3 dżemu, a następnie 2 czubatymi łyżkami bitej śmietany. Układamy kolejny kawałek ciasta i postępujemy tak, jak z pierwszym. Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Smarujemy boki i wierzch ciasta pozostałą bitą śmietaną. Przybieramy posypką czekoladową i pokrojonymi na pół truskawkami. Ja upiekłam ciasto w formie 23x33 cm i w małej tortownicy o średnicy 16 cm (przełożyłam tylko to z formy prostokątnej, a przed dodaniem do śmietany kawy odłożyłam 1/3 śmietany i użyłam do dekoracji ciasta upieczonego w tortownicy). Możecie zrobić tak samo, albo upiec ciasto w jednej większej formie.
2milutka