Sposób przygotowania:
Odchudzone kremówki kokosowe
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dać masło i posiekać razem nożem. Dodać cukry, wymieszać, zrobić dołeczek, wbić jajka i wlać zimną wodę. Rozbełtać końcówką noża, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno formy 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. 2. W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. n\Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie gorącą masę wylać na ciasto. 3. Masło stopić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i masło, bardzo delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Bezę wylać na masę budyniową. Równomiernie rozprowadzić i piec około 45-60 minut w temp. 180st. Po pół godzinie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią spożywczą, aby beza za mocno się nie przypiekła!