Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 360]

Ciasto z makowymi roladkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

U mnie na świątecznym stole nie może braknąć ciasta z galaretką i owocami. Niezwykle smaczne i ładnie prezentujące się ciasto. Polecam.

Ciasto z makowymi roladkami

Składniki:

Ciasto z makowymi roladkami

na ciasto kruche:

  • 50 -55 dag mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • większe pół szkl. cukru pudru
  • 2 -3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
  • dodatkowo:
  • mały słoiczek twardej marmolady

na masę makową:

  • 20 dag sparzonego i 2 razy zmielonego maku
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • 1 cukier migdałowy
  • 4 łyżki cukru
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

na masę :

dodatkowo:

  • 1 gotowa rolada biszkoptowa z 3 jajek posmarowana cienko powidłami śliwkowymi
  • 4 galaretki pomarańczowe
  • 1 /2 puszki brzoskwiń
  • 3-4 łyżki wiśni z syropu

Sposób przygotowania:

Ciasto z makowymi roladkami

Przygotowanie ciasta:

Przesiać mąkę z cukrem pudrem,proszkiem do pieczenia ,amoniakiem. Dodać posiekaną margarynę,śmietanę i żółtka. Zarobić gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Posmarować ciasto marmoladą . Z drugiej części ciasta lepimy pierożki z makiem ,wykrawając ciasto od literatki.
Gotowe pierożki układamy na kruchym cieście z marmoladą.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 40 -45 min.

Przygotowanie maku:

Masło stopić,ściągnąć z ognia. Do stopionego masła dodajemy zmielony mak,miód,cukry,jajko i bakalie. Mieszamy wszystko dokładnie.

Przygotowanie masy:

Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. mleka roztrzepać budynie z żółtkami. Wlać na gotujące się mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Gotowy ściągnąć z ognia i do gorącego dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać dokładnie. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.

Etap końcowy:

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 6 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Gotową roladę biszkoptową pokroić w plastry grubości 1 i 1/2 cm.
Brzoskwinie i wiśnie osączyć dokładnie z zalewy. Brzoskwinie pokroić w plasterki.

Składanie ciasta:

Ciasto z makowymi roladkami
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze stężała

Na spód dajemy ciasto kruche, na cieście rozsmarowujemy masę budyniową. Na masie rozkładamy dość luźno plastry rolady biszkoptowej. Pomiędzy plastry rolady układamy owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin by galaretka dobrze stężała.