Sposób przygotowania:
Kremowy barszczyk z pieczonych warzyw
Buraczki i marchew dokładnie myjemy. Osuszone warzywa owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Cebule oraz czosnek obieramy, także zawijamy w folie i pieczemy do miękkości. W trakcie pieczenia należy sprawdzać miękkość warzyw. Najkrócej będą się piec cebula i czosnek. najdłużej buraczki. Warzywa pieczemy 200°C. Upieczone warzywa wyjmujemy z foli i lekko studzimy. Przestudzone obieramy ze skórki (buraczki i marchew) i kroimy na mniejsze części. Pokrojone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut. Ugotowane dokładnie miksujemy. Zmiksowane ponownie stawiamy na gazie i doprawiamy do smaku. Gotowy, przyprawiony barszczyk rozlewamy do miseczek. na wierzchu układamy pokrojony ser feta. całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.