Sposób przygotowania:
Czerwony barszczyk z ziemniaczanymi kółeczkami
Barszczyk: Skrzydełka oczyszczamy,myjemy,wkładamy do garnka,dodajemy obrane ,umyte i drobno pokrojone warzywa,ziele angielskie i liście laurowe,zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie barszczyk przyprawiamy solą,pieprzem i majerankiem,oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Kółeczka: Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie,następnie odcedzamy i studzimy.Mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka ,dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną,zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółeczka,które gotujemy w osolonej wodzie z olejem,około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch,odcedzamy. Gorący barszczyk podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami.