Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1503]

Czerwony barszczyk z ziemniaczanymi kółeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Syty i rozgrzewający,z powodzeniem może zastąpić drugie danie.Uwielbiam taki barszczyk,zwłaszcza w chłodne dni.

Czerwony barszczyk z ziemniaczanymi kółeczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czerwony barszczyk z ziemniaczanymi kółeczkami

 

  • Barszczyk:
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 buraki ćwikłowe
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • kawałek selera
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól,pieprz
  • suszony majeranek
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • sok z cytryny lub ocet (niewielka ilość do zakwaszenia barszczu

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Czerwony barszczyk z ziemniaczanymi kółeczkami
Barszczyk: Skrzydełka oczyszczamy,myjemy,wkładamy do garnka,dodajemy obrane ,umyte i drobno pokrojone warzywa,ziele angielskie i liście laurowe,zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie barszczyk przyprawiamy solą,pieprzem i majerankiem,oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Kółeczka: Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie,następnie odcedzamy i studzimy.Mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka ,dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną,zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółeczka,które gotujemy w osolonej wodzie z olejem,około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch,odcedzamy. Gorący barszczyk podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami.
Czerwony barszczyk z ziemniaczanymi kółeczkami
Ciasto wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółeczka.