nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Barszczyk a'la ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna w smaku zupka, buraczany barszczyk doskonały na sycący obiad, który znakomicie rozgrzeje w zimowym czasie. Barszczyk świetnie smakuje z ulubionym pieczywem.

Barszczyk a'la ukraiński

Składniki:

Barszczyk a'la ukraiński

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk a'la ukraiński
Fasolę namoczyć dzień wcześniej na noc, na drugi dzień odlać wodę z fasoli i zalać ją świeżą wodą i nastawić fasolę na gotowanie dodając do wody szczyptę soli. Gotować białą fasolę do miękkości. Buraki przełożyć do osobnego garnka, zalać wodą i nastawić je na gotowanie. Przygotować wywar, rosołek drobiowy – około 700g porcji rosołowej zalać wodą, dodać do niej oskrobane marchewki, niezbyt drobno pokrojoną i podsmażoną na oleju cebulą oraz kawałek białej kapusty, a także szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna kolorowego pieprzu oraz posiekaną natkę pietruszki i nastawić całość na gotowanie. Gotować rosołek na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt małą kostkę i ugotować je w niedużym garnuszku z dodatkiem odrobiny soli, ugotowane ziemniaki odcedzić. Ugotowany rosołek przecedzić, przelać do czystego garnka zostawiając z niego ugotowane marchewki, które pokroić w niezbyt duże kawałki. Ugotowaną fasolę odcedzić i odstawić na chwilę na bok, z ugotowanych buraków także odlać wodę i odstawić buraki do przestygnięcia. Do przelanego do czystego garnka rosołku dodać ugotowaną czerwoną fasolę, obrane ugotowane i starte na tarce na dużych oczkach buraki oraz ugotowaną i pokrojoną marchewkę. Rosołek z dodanymi warzywami nastawić na gotowanie na bardzo małym ogniu. Gdy rosołek zabarwi się na czerwono, zrobi się z niego barszczyk dodać do niego ugotowane ziemniaki. Następnie odlać trochę ugotowanego barszczyku do kubka i wymieszać go ze śmietaną, mieszankę barszczu ze śmietaną przelać do garnka i dokładnie wymieszać z całością, rozprowadzić w barszczyku. Jeszcze przez chwilę podgrzewać barszczyk doprawiając go do smaku sokiem z cytryny, solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem.

Tagi:

buraki