Sposób przygotowania:
Wigilijny barszczyk z uszkami
BARSZCZYK CZERWONY Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez 25 minut. Ostudzić Wystudzony wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany.
CIASTO Z podanych składników zagniatamy ciasto.
FARSZ Grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę. Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle. Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy. Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy.
Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki. Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok.4 minut. Uszka podajemy zalane gorącym barszczykiem.Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
CIASTO Z podanych składników zagniatamy ciasto.
FARSZ Grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę. Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle. Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy. Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy.
Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki. Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok.4 minut. Uszka podajemy zalane gorącym barszczykiem.Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.