Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Wigilijny barszczyk z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny barszczyk z uszkami, na Wigilię.

Wigilijny barszczyk z uszkami

Składniki:

Wigilijny barszczyk z uszkami

 

 

  • USZKA
  • Mąka -1 szkl
  • Żółtko -1 szt
  • Ciepła woda -1/2 szkl
  • Sól
  • Olej -1 łyżka
  • Mąka do podsypania stolnicy.
  • Farsz
  • Cebula -1 szt
  • Masło -1 łyżka
  • Bułka tarta -2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszczyk z uszkami
BARSZCZYK CZERWONY Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez 25 minut. Ostudzić Wystudzony wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany.



CIASTO Z podanych składników zagniatamy ciasto.



FARSZ Grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę. Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle. Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy. Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy.



Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki. Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok.4 minut. Uszka podajemy zalane gorącym barszczykiem.Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.