kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kremowy kalafior z pieprzem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najprostsza zupa na świecie. 15 minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem.

Kremowy kalafior z pieprzem

Składniki:

Kremowy kalafior z pieprzem

 

  • dwa średnie kalafiory
  • 1,5l rosołu lub zastępczo bulionu z kostki
  • szklanka mleka 3,2%
  • łyżka masła
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Kremowy kalafior z pieprzem
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim różyczki kalafiora. Zalewamy rosołem wymieszanym z mlekiem. Gotujemy około 10-12 minut. Kilka ładnych kawałków kalafiora zostawiamy do dekoracji.

Resztę miksujemy na gładką, aksamitna masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Tagi:

kalafior