Sposób przygotowania:
Zupa krem z kalafiora
Kalafior dokładnie myjemy, oddzielamy część kwiatową, a całą resztę dokładnie szatkujemy (usuwając kawałki łykowate). Do rondla dodajemy masło i wrzucamy poszatkowane części kalafiora i smażymy je 5 minut, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Następnie wrzucamy do rondla rozdzielony kwiat kalafiora oraz 4 łyżki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 minut. W razie potrzeby dolewamy po łyżce bulionu. Po tych czynnościach wlewamy do rondla połowę bulionu i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałą część bulionu i gotujemy całość 5 minut. Po 5 minutach dodajemy drobno poszatkowany koperek i zmieszane ze sobą śmietany (wcześniej dodajemy do śmietany troszkę bulionu, żeby nie porobiły nam się grudki w zupie). I gotowe.