joasia0007

joasia0007

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Zupa krem z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem z kalafiora - prosta w przygotowaniu.

Zupa krem z kalafiora

Składniki:

Zupa krem z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalafiora
Kalafior dokładnie myjemy, oddzielamy część kwiatową, a całą resztę dokładnie szatkujemy (usuwając kawałki łykowate). Do rondla dodajemy masło i wrzucamy poszatkowane części kalafiora i smażymy je 5 minut, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Następnie wrzucamy do rondla rozdzielony kwiat kalafiora oraz 4 łyżki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 minut. W razie potrzeby dolewamy po łyżce bulionu. Po tych czynnościach wlewamy do rondla połowę bulionu i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałą część bulionu i gotujemy całość 5 minut. Po 5 minutach dodajemy drobno poszatkowany koperek i zmieszane ze sobą śmietany (wcześniej dodajemy do śmietany troszkę bulionu, żeby nie porobiły nam się grudki w zupie). I gotowe.

Tagi:

kalafior