SUPERPRZEPIS

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku

  • 4
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku Więcej zdjęć (5)

Delikatna, kremowa zupa z kalafiora, z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Pyszna i sycąca.

Składniki:

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku

 

  • 0,5 kalafiora
  • 1 mniejsza pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 cm pora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka masła
  • 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki)
  • sól prowansalska w młynku do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • cieniutkie plasterki boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku
Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano. Zupę krem podałam z chipsami z boczku i pokrojonym szczypiorkiem.
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku
warzywa umyć oczyścić i pokroić w kostkę
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku
w rondelku rozgrzać masło i podsmażyć warzywa
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku
podsmażone warzywa dodać do bulionu warzywnego
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku
dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości

Tagi:

kalafior