Sposób przygotowania:
Kremowy sernik z truskawkamiEtap 1
Spód: Masło roztopić i przestudzić.
Etap 2
Ciastka mocno rozkruszyć. Do ciastek dodać roztopione masło.
Etap 3
Dokładnie wymieszać, przełożyć do tortownicy (ok. 22 cm), równomiernie rozłożyć, lekko ugnieść, schłodzić w lodówce.
Etap 4
Masa serowa: Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego pozostałe składniki masy.
Etap 5
Wszystko dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach, nie ubijać. Masę serową przełożyć na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię.
Etap 6
Tortownicę owinąć folią aluminiową, umieścić w większym naczyniu. Do większego naczynia wlać gorącą wodę (do ok. 1/3 wysokości tortownicy). Sernik piec w kąpieli wodnej 10 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, sernik piec jeszcze godzinę. Upieczony sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie sernik mocno schłodzić w lodówce (najlepiej przez kilka godzin).
Etap 7
Masa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem.
Etap 8
Do truskawek dodać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Truskawkową masę wylać na sernik.
Etap 9
Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Alex_M