Sposób przygotowania:
Sernik z truskawkami
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli posiekać z masłem. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Składniki posiekać nożem, a gdy się połączą, zagnieść półkruche ciasto. Schłodzić przez 30 min. w lodówce. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. następnie wymieszać z przetartymi przez sito truskawkami (250g), ubita kremówką i pianą z białek. Tortownicę ze zdejmowanym brzegiem wyłożyć pergaminem. Dno tortownicy wylepić ciastem. Na spód z ciasta wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. i piec 45-50 min. Wyjąć, ostudzić, wyłożyć na talerz, zdjąć pergamin z boków sernika. Galaretkę przygotować, biorąc o pół szklanki mniej wody niż podano na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na wierzch sernika. Na wierzchu ułożyć pokrojone na cząstki truskawki (500g) i odstawić do zastygnięcia, żeby truskawki związały się z wierzchem sernika. Truskawki również posmarować tężejącą galaretką truskawkową i udekorować listkami mięty lub melisy.