M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Sernik z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

z listkami mięty na wierzchu robi wrażenie

Sernik z truskawkami

Składniki:

Sernik z truskawkami

 

  • na tortownicę o śr. 26 cm:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • masa:
  • 500g mielonego twarogu dobrze odciśniętego
  • 150g cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 250g truskawek
  • 200g kremówki 36%
  • na wierzch placka:
  • 500g truskawek
  • 1 torebka galaretki truskawkowej
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik z truskawkami
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli posiekać z masłem. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Składniki posiekać nożem, a gdy się połączą, zagnieść półkruche ciasto. Schłodzić przez 30 min. w lodówce. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. następnie wymieszać z przetartymi przez sito truskawkami (250g), ubita kremówką i pianą z białek. Tortownicę ze zdejmowanym brzegiem wyłożyć pergaminem. Dno tortownicy wylepić ciastem. Na spód z ciasta wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. i piec 45-50 min. Wyjąć, ostudzić, wyłożyć na talerz, zdjąć pergamin z boków sernika. Galaretkę przygotować, biorąc o pół szklanki mniej wody niż podano na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na wierzch sernika. Na wierzchu ułożyć pokrojone na cząstki truskawki (500g) i odstawić do zastygnięcia, żeby truskawki związały się z wierzchem sernika. Truskawki również posmarować tężejącą galaretką truskawkową i udekorować listkami mięty lub melisy.