aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Krem z pomidorów z miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Krem jest bardzo orzeźwiający, idealny na upalne dni; najlepiej smakuje kiedy jest… letni (albo w formie chłodnika na drugi dzień, kiedy możemy go zjeść taki aromatyczny, prosto z lodówki). W dodatku zrobiony z letnich składników.

Krem z  pomidorów z miętą

Składniki:

Krem z pomidorów z miętą

 

  • 7 dużych pomidorów
  • 1 łyżeczka pasty z chilli (sambal oelek), można zastąpić 1 papryczką chilli
  • 1 duża cebula
  • 2 garście mięty ogrodowej (można dodać pół na pół ze świeżą bazylią)
  • włoszczyzna pokrojona w słupki lub kostkę (marchewka, pietruszka, por, seler)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżeczka soli morskiej
  • pieczywo do grzanek (bułka lub pumpernikiel)

Sposób przygotowania:

Krem z pomidorów z miętą
Wziąć spory garnek, rozgrzać na dnie łyżkę oliwy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekany czosnek i sambal oelek (lub pokrojoną papryczkę chilli). Smażyć razem około 2 minut, uważając aby nie przypalić czosnku. Dodać włoszczyznę, dusić razem kilka minut. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić, wrzucić do warzyw.

Dolać wody (około 500ml), posiekać miętę i wrzucić do zupy gdy zacznie wrzeć. Gotować na małym ogniu kilka minut. Zblendować.

Podawać na ciepło lub zimno. Aby była sytsza polecam dodać grzanki (bułkę pokroić w kostkę i przyrumienić na łyżce oliwy lub masła). Smacznego! 

Tagi:

pomidory