Sposób przygotowania:
Krem z pomidorów z miętą
Wziąć spory garnek, rozgrzać na dnie łyżkę oliwy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekany czosnek i sambal oelek (lub pokrojoną papryczkę chilli). Smażyć razem około 2 minut, uważając aby nie przypalić czosnku. Dodać włoszczyznę, dusić razem kilka minut. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić, wrzucić do warzyw.
Dolać wody (około 500ml), posiekać miętę i wrzucić do zupy gdy zacznie wrzeć. Gotować na małym ogniu kilka minut. Zblendować.
Podawać na ciepło lub zimno. Aby była sytsza polecam dodać grzanki (bułkę pokroić w kostkę i przyrumienić na łyżce oliwy lub masła). Smacznego!
Dolać wody (około 500ml), posiekać miętę i wrzucić do zupy gdy zacznie wrzeć. Gotować na małym ogniu kilka minut. Zblendować.
Podawać na ciepło lub zimno. Aby była sytsza polecam dodać grzanki (bułkę pokroić w kostkę i przyrumienić na łyżce oliwy lub masła). Smacznego!