caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kreplech

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Moja wersja tych pierogów

Kreplech

Składniki:

Kreplech

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól

 

  • Nadzienie:
  • 1/2 kg drobiowych wątróbek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajo
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kreplech
Wątróbki ugotować lub usmażyć na oleju. Z mąki, jaja, oleju, wody i odrobiny soli zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je na pół godziny żeby "odpoczęło". Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę zmielić maszynką do mięsa razem z bułką (można też zmiksować). Do masy dodać jajo i drobno pokrojony szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2-3 porcje. Każdą bardzo cienko rozwałkować i wycinać niezbyt duże kółka (najlepiej literatką lub większym kieliszkiem). Każdy krążek ciasta nadziać porcją farszu, dokładnie zlepić. Pierogi gotować porcjami w posolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać olej i porcjami obsmażać pierogi, podawać ciepłe. Pierogi można też podawać do czystych zup np. rosołu. Wtedy ich nie obsmażamy.

Tagi:

ciasto mak