redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Krewetki na ostro z sosem mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty.

Krewetki na ostro z sosem mango

Składniki:

Krewetki na ostro z sosem mango

 

  • Składniki dla 4 osób
  • 500 g krewetek 16/20 zamarynowanych w oliwie Borges, czosnku i pieprzu cytrynowym
  • 1 melon gallo
  • 1 świeży ogórek
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
  • Kilka listków posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 100 g kiełków słonecznika i soi
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • Sos
  • 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • Sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Lite
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1⁄2 łyżeczki pasty sambal oelek
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Krewetki na ostro z sosem mango
Krewetki obsmaż na złoty kolor, oprósz solą i pozostaw do wystudzenia. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze i dopraw do smaku.

Melona i ogórka obierz, usuń pestki i pokrój w cienkie paseczki. Połącz z sałatami, świeżą miętą, olejem sezamowym, kiełkami oraz przygotowanymi wcześniej krewetkami.

Całość przed podaniem polej przygotowanym wcześniej sosem z mango i posyp ziarnami sezamu.

Przepisy, autorstwa Konrada Birka, pochodzą ze Zdrowych Warsztatów Kulinarnych organizowanych przez Bosch, Fit&Easy i Borges.