paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Krewetki na sałacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwa szybka przekąska z owoców morza.

Krewetki na sałacie

Składniki:

Krewetki na sałacie

 

  • kilka krewetek ( u mnie była to porcja dla jednej osoby 10 sztuk mniejszych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól
  • mix sałat
  • szcypiorek

 

 

Sposób przygotowania:

Krewetki na sałacie
Jezeli nasze krewetki są świeże musimy je najpierw sprawić, moje niestety były z tych mrożonych, tak więc trzeba je wtedy dokładnie rozmrozić i wytrzeć trochę ręcznikiem papierowym by nie były całe w tej roztopionej wodzie. Następnie krewetki układamy na talerzu i posypujemy dość obficie solą oraz pieprzem i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Tak odstawiamy na ok 10 -15 minut. Czosnek drobniutko siekamy i wrzucamy na patelnię z łyżką masła , zaraz potem dodajemy krewetki i łyżeczkę miodu, wszystko mieszamy , by krewetki pokryły się miodem i podsmażamy do zrumienienia, ale nie za długo, żeby nie popalić. Na talerzu układamy mix sałat, na około kawałki cytryn, które będzie można dodatkowo wyciskać na krewetki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.