Sposób przygotowania:
Krewetki smażone w szynce serrano
Z limonki wycisnąć sok do miseczki, dodać 2 -3 łyżki miodu, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Dobrze zamieszać. Do drugiej miseczki wsypać sezam. Oczyszczone krewetki maczamy w przygotowanej marynacie, a następnie obtaczamy w sezamie i układamy na talerzu. Wstawiamy na ok. pół godzinki do lodówki.
Plastry szynki kroimy wzdłuż tak, by z każdego plastra otrzymać 3 cienkie, długie plasterki. Każdą krewetkę owijamy plasterkiem szynki - dokładnie, tak, by szynka przylegała do krewetki, nie rozwijała się.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy przygotowane krewetki i smażymy na wolnym ogniu - po kilka minut z każdej strony, aż szynka ładnie się przyrumieni.
Usmażone krewetki odsączamy przez chwilę na ręczniku papierowym i podajemy. Polecam maczane w miodzie - przepyszna przekąska :)
Mam nadzieję, że ktoś skorzysta. Smacznego!! :):)
Plastry szynki kroimy wzdłuż tak, by z każdego plastra otrzymać 3 cienkie, długie plasterki. Każdą krewetkę owijamy plasterkiem szynki - dokładnie, tak, by szynka przylegała do krewetki, nie rozwijała się.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy przygotowane krewetki i smażymy na wolnym ogniu - po kilka minut z każdej strony, aż szynka ładnie się przyrumieni.
Usmażone krewetki odsączamy przez chwilę na ręczniku papierowym i podajemy. Polecam maczane w miodzie - przepyszna przekąska :)
Mam nadzieję, że ktoś skorzysta. Smacznego!! :):)
Luśka
zewa
kołczu
kasiunia.1981
jaNina
Sarenka
Lemonaga
gabyelle21l@tlen.pl
cherry