kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

krewetki tygrysie z czosnkiem i salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

i znowu kolacja..romantycznie i aromatycznie

krewetki tygrysie z czosnkiem i salsą

Składniki:

krewetki tygrysie z czosnkiem i salsą

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 krewetek tygrysich nieżywych co prawda ale i nie mrożonych
  • mrożone (od biedy) rozmrozić i odsączyć z wody!!!
  • 1 papryczka pepperoni, jalapeno lub chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka świeżo pociętej kolendry

 

  • 1 mały pomidor
  • pół zielonego ogórka
  • pół cebuli czosnkowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół puszki kukurydzy
  • 5 łyżek wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu winnego czerwonego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

krewetki tygrysie z czosnkiem i salsą
Przygotować salsę- pomidory, cebulkę i ogórek pokroić w kosteczkę, usuwając wcześniej z pomidora nasionka-:) Z wody, oliwy, pieprzu cayenne,octu i szczypty soli wymieszać sos, do salsy dodać kukurydzę i zalać sosem. Ma sobie pływać-:)Krewetki obrać usuwając "nitkę " ze środka i głowę. Na oliwie lekko podgrzanej podsmażyć czosnek, uważając żeby go nie zbrązowić. Wrzucić krewetki, obsmażyć z obu stron na rumiano, posypać kolendrą. Podawać w towarzystwie ostrej salsy i ciepłej bagietki (zwykłą bagietkę a'la tesco włożyć na chwilkę do piekarnika)

Tagi:

krewetki