Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam krewetki, zwłaszcza w towarzystwie pikantnych sosów na bazie białego wina. Wystarczy dodać ryż i mamy wykwintne i treściwe danie.

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym

 

  • 12 krewetek królewskich (rozmrożonych lub świeżych)
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • chili

Sposób przygotowania:

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym

ETAP 1:

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym
Krewetki obieramy z pancerzyków. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka. Czosnek przeciskamy przez praskę.

ETAP 2:

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy czosnek i krewetki

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim przez chwilę czosnek, dodajemy krewetki i smażymy je do zaróżowienia z obu stron.

ETAP 3:

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym
Do krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Krewetki przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

ETAP 4:

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowym
Przygotowujemy sos na bazie wina białego

Dodajemy wino, podgrzewamy. Następnie dodajemy bulion i przecier pomidorowy.

Podgrzewamy, aż sos się optymalnie zredukuje i zagęści. Sos doprawiamy do smaku.

Danie świetnie komponuje się z ryżem, ale można podać je też z makaronem lub z bagietką zanurzaną w sosie.


Tagi:

danie